Brein en afvallen2019-05-03T13:39:13+00:00

Brein en afvallen 

Wat heeft het brein met overgewicht te maken?
Je brein helpt je bij het aankomen in gewicht. Hoe? Doordat je je zelf went aan bepaalde gewoontes.  Koekje bij de koffie, biscuitjes bij de thee en chips bij de borrel. Niets is erg als het eenmalig is, maar als het een gewoonte wordt, raakt je brein eraan gewend. Het worden automatismen. Koffie? Koekje erbij. Thee? Biscuitje erbij. Voetbal kijken? Chipje erbij. Biertje erbij.

Ook gevoelens kunnen je aanzetten tot eten. Je eet je verdriet of boosheid weg. Beter is het samen te onderzoeken waar die gevoelens vandaan komen en wat je daaraan kan doen. 

Je brein helpt je ook bij het aankomen in gewicht, door te veel eten van lekker, maar ongezond voedsel. Vet, zoet en zout eten. Dit stimuleert het genotscentrum in de hersenen, waardoor je je blij en gelukkig voelt. Je hoeft maar een plaatje ervan te zien of de geur ervan te ruiken om erdoor verleid te worden. Sommige mensen worden snel verleid en anderen minder. Misschien is er sprake van een soort gevoeligheid of zelfs een verslaving. Vaak zeg je dan: ik kan er geen weerstand aan bieden of ik heb niet genoeg wilskracht.

Ik help je bij het ontwenningsproces van  “verslavend”eten.  Daar moet je in het begin je best voor doen, want je moet je brein de nieuwe gewoonte inprenten. Dat is lastig, maar het kan en het loont. Als je verslavingsgevoelig bent,kun je beter jezelf niet blootstellen aan verleidingen. Loop er omheen, fiets erom heen, eet van te voren. Ik kan je ook helpen met oefeningen die dit soort voedsel minder aantrekkelijk maakt. Dat werkt. Ik kan je helpen automatismen te vervangen door nieuwe en gezondere.

Ervaringen van anderen

Veel mensen gingen je voor. Allemaal hadden ze veel baat bij overgewichtcoaching.
Lees hieronder hun verhalen.
“Ik ben stevig, niet echt dik. Vanwege mijn dreigende diabetes, moest ik wel een paar kilo afvallen. Ik ben sinds het gesprek met Joke veel meer bewust waarom ik eet en soms merk ik dat ik eigenlijk helemaal niet zo nodig hoef te eten.” 
Coby